Elektrik akımına ait yüksek gerilimi, hizmet edeceği amaca uygun olarak azaltan veya yükseltebilen cihazlara transformatör; bulunduğu oda veya yapıya transformatör merkezi denir.

Elektrik enerjisinin üretiminden iletimine aktarılması ve iletim sisteminden dağıtım şebekesine bağlantı noktasında yer alan trafo merkezleri gelişmişliğin simgesi olan “elektrik enerjisi arz güvenliği” açısından hayati öneme sahip tesislerdir.

TRAFO BAKIMI NEDEN YAPILMALI?
Trafoda yer alan termometre, basınç valfi, basınç anahtarı ve bulchholz rölesi gibi ekipmanlar yıpranabilir. Kademe değiştirici, mekanik baskı nedeniyle aşınmalara maruz kalabilir. Yüksek gerilim, alçak gerilim ve zemin arasındaki dielektrik gücün azalması ciddi hasarlara ve hatta patlamaya neden olabilecek boşalmalara yol açabilir. Trafo çevirme oranının bozulması ve manyetik merkezindeki nüvenin bozulması trafonun verimini azaltır. Yağ AC akıma maruz kalabilir ve dielektrik kayıplar oluşabilir. Bu trafonun aşırı ısınmasına sebep olabilir. Trafo yağında katı atık ve kimyasal etkileşimler meydana gelebilir. Bu sebeple trafoda ısınma gözlenebilir.

TRAFO BAKIMI YAPILMASI ZORUNLU MUDUR?
25.04.2013 tarih ve 28608 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği“ ile “Jeneratör ve Transformatör yılda bir defa periyodik kontrolü zorunlu hale getirilmiştir.“ maddeleri kapsamında trafo bakımı zorunlu hale getirilmiştir.